1. Το πιο σημαντικό κομμάτι ύστερα από τις αρχές της διατροφής που μας δίδαξε ο διαιτολόγος μας είναι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα συντήρησης. Η συντήρηση συχνά αποφεύγεται, διότι ο μόνος στόχος του πελάτη είναι πώς θα χάσει σύντομα βάρος και όχι πώς θα το διατηρήσει. Αγαπητοί το πιο σημαντικό από όλα είναι να αλλάξετε τρόπο διατροφικής συμπεριφοράς και σκέψης και αυτό χωρίς την συντήρηση είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Ο εγκέφαλος προκειμένου να δεχτεί μια νέα πληροφορία, ώστε αυτή να μετατραπεί σε συνήθεια χρειάζεται επαναληψιμότητα 2 χρόνων.

  Σκεφτείτε, αυτός είναι και ο λόγος που αποτυγχάνουν οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας!

  Για παράδειγμα: εάν έχετε συνηθίσει να μην καταναλώνετε πρωινό, τότε αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο εγκέφαλος για περισσότερο από 2 χρόνια έπαιρνε την πληροφορία να μην τρώει πρωινό και έτσι δημιούργησε μια νευρωνική διασύνδεση με αυτήν την πληροφορία. Προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα νευρωνική διασύνδεση που θα μας επιτρέπει να καταναλώνουμε πρωινό κάθε μέρα χρειάζεται μια συστηματική προσπάθεια για 2 χρόνια. Μετά το πέρας των 2 ετών η συνήθεια αυτή θα είναι τόσο δυνατή όπου οποιαδήποτε αντιξοότητα και να συμβαίνει στη ζωή μας (επαγγελματική, ψυχολογική, συναισθηματική κ.λπ.) δεν θα στέκεται εμπόδιο στις συνήθειές μας.

 1. Αυτό που επιθυμούσατε όλο αυτό καιρό που ακολουθούσατε ένα πρόγραμμα διατροφής ήταν να απαλλαχτείτε από τα περιττά κιλάκια που σας βασάνιζαν. Και ενώ φτάσατε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα ή… σχεδόν σε αυτόν, με μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, και νομίζετε ότι τελείωσε το «βασανιστήριο», ουσιαστικά ο μεγάλος αγώνας τώρα αρχίζει: η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ των κιλών που χάσατε!!!.

  Το διάστημα της συντήρησης είναι εξαιρετικά σημαντικό, και αυτό γιατί αν μετά τη δίαιτα αφεθείτε ελεύθεροι και αρχίσετε να τρώτε ότι και όπως νομίζετε δηλαδή με λανθασμένους συνδυασμούς και υπερβολές, όλη η προσπάθειά σας θα πάει σίγουρα χαμένη. Βέβαια, μετά από κάθε δίαιτα – περισσότερο ή λιγότερο αυστηρή – κάθε άνθρωπος μπορεί να νιώσει στερημένος και η λαχτάρα του για φαγητό να είναι τέτοια ώστε να ξεκινήσει να τρώει χάνοντας το μέτρο. Επειδή όμως η επιτυχία ενός διαιτολογίου δεν κρίνεται απλά από το αποτέλεσμα αλλά από τη μονιμότητα του αποτελέσματος, είναι πολύ σημαντικό να πειθαρχήσετε στους κανόνες της συντήρησης προκειμένου να έχετε πάντα το κομψό σώμα και το ιδανικό βάρος που επιθυμείτε και με τόσο κόπο αποκτήσατε.

  Η συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ισορροπημένα, και αυτό υπό την στενή παρακολούθηση του ατόμου από τον/την διαιτολόγο του, οποίος θα του μάθει πώς να ισορροπεί τους τρεις βασικούς παράγοντες (τροφή-άσκηση-αλλαγή συμπεριφοράς), ώστε να πετύχει τους στόχους ελέγχου του βάρους του.

 1. Στη συντήρηση το άτομο που έχει χάσει βάρος μαθαίνει πώς να ξεκινήσει σιγά-σιγά να τρώει τα πάντα στις ποσότητες που έχει ανάγκη με βάση τις θερμίδες που θα πρέπει να παίρνει ημερησίως. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει από την πλευρά του ο διαιτολόγος να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το άτομο για τον κατάλογο ανταλλαγής των ισοδυνάμων, ώστε να ξέρει πως μπορεί να εναλλάσσει τις τροφές . Είναι επίσης πολύ σημαντικό να συμβουλεύεστε τον/την διαιτολόγο σας καθώς μαθαίνετε να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα ανταλλαγής γευμάτων και τους καταλόγους ισοδύναμων τροφών για ανταλλαγές, γιατί μπορεί να χρειάζεται κάποια αλλαγή αν αποδειχθεί ότι κάτι δεν είναι καλό για σας ή δεν σας ταιριάζει. Η σταδιακή πρόσθεση «νέων» τροφών στο ημερήσιο διαιτολόγιο βοηθάει τον οργανισμό να σταθεροποιήσει ευκολότερα το βάρος του. Να θυμάστε ότι όσο πιο αυστηρή είναι η δίαιτα που ακολουθήσατε τόσο πιο πολύ θα διαρκέσει η συντήρηση.
 2. Το σύνολο της ημερήσιας τροφής πρέπει να μοιράζεται σε 3 κυρίως γεύματα και 2 μικρά ενδιάμεσα (σνακς). Μην παραλείπετε ποτέ κανένα από τα γεύματα και ιδιαίτερα το πρωινό σας.

  Φροντίστε να συμπληρώνετε το καθημερινό σας πιάτο με άφθονα λαχανικά όπως ντομάτες-αγγούρια-μαρούλι-χόρτα-καρότα-σπανάκι.(Οι τροφές αυτές έχουν ελάχιστες ή και καθόλου θερμίδες.

  Προσπαθήστε να καθιερώσετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σας ως εξής: 2 μερίδες ψάρι, 1-2 μερίδα πουλερικά, 2-3 μερίδες όσπρια, 1 μερίδα πατάτες ή ζυμαρικά, 2 αυγά/εβδομάδα. Το κόκκινο κρέας προσπαθήστε να το καταναλώνετε 1 φορά στις 2 εβδομάδες.

  Οπωσδήποτε να τρώτε τουλάχιστον τρία φρούτα εποχής ημερησίως.

  Μην τσιμπολογάτε μεταξύ των γευμάτων.

  Προσπαθήστε να ελέγχετε την ποσότητα ζάχαρης και γλυκών που καταναλώνετε. Δεν πρέπει να τρώτε περισσότερα από δύο γλυκά την εβδομάδα.

  Χρησιμοποιείτε ως μοναδική πηγή λίπους το ελαιόλαδο. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι καλό είναι να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο λάδι.

  Έχετε πάντα υπόψη ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να πίνετε 6-8 ποτήρια νερό τι ημέρα, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και συγχρόνως βοηθούν στην αποβολή λίπους τοξινών από τον οργανισμό.

  Εντάξετε την γυμναστική στον τρόπο ζωής σας, και μην την σταματήστε όταν σταματήσετε και την δίαιτα σας.

  έλος προσπαθήστε να μασάτε αργά την τροφή σας και γενικά να την απολαμβάνετε με ηρεμία.

  Συμπερασματικά των παραπάνω βλέπουμε ότι με τη συντήρηση μπαίνουν κάποια όρια και τίθενται κάποιοι στόχοι. Αν το άτομο πετύχει και πειθαρχήσει στους κανόνες της συντήρησης, τότε θα μπορεί να είναι αισιόδοξο το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε για το μέλλον.

Γεωργία Χατζηιωάννου

Διαιτολόγος -Διατροφολόγος

NLP WELLBEING COACH

Personal Trainer

Diet OnLine – Health Club